Top Ad unit 728 × 90

randomposts

Egy nagy átverés a globális felmelegedés


Az emberi tevékenység okozta globális felmelegedés elmélete köré mára hatalmas pénzekkel operáló, semmilyen tudományos ellenérvre nem hallgató iparág épült ki, amelynek lététől állások százezrei függnek, és amelynek képviselői éppen ezért igen erőszakosan lépnek fel az ellenvéleményükhöz ragaszkodókkal szemben - legalábbis ez hangzott el az egyik brit kereskedelmi tévé neves szakértőket felvonultató dokumentumfilmjében.


A Channel 4 által bemutatott több mint egyórás összeállítás "A nagy globális felmelegedési svindli" címet viselte. A műsorban elhangzott vélemények közös kicsengése az volt, hogy a földi klímát már százmillió évekkel az ember megjelenése előtt gyors és szélsőséges kilengések jellemezték. Ennek elsődleges vezérlője a naptevékenység, és a jelenlegi hőmérséklet-emelkedést kizárólag az emberiség nyakába varró elméletek mögött rendkívül gyenge, éppen a környezeti tudomány bizonyítékai által cáfolt érvek állnak.

A megszólaltatott szakértők egyértelműen cáfolták például, hogy a sarkvidéki jégpáncél mélyéről vett minták egyenes összefüggést mutatnak ki a légköri széndioxid-állomány és a hőmérséklet változásai között. Összefüggés van, csak éppen pont fordított: a földtörténet során végbement hőmérséklet-emelkedéseket követte az atmoszféra széndioxid-arányának növekedése, ugyanis a fő CO2-elnyelő és -kibocsátó óceánok, amelyek lehűlés esetén inkább elnyelik, felmelegedés esetén inkább visszabocsátják a légkörbe a széndioxidot.

A filmben megszólaló szakértők nem adtak hitelt az ipari tömegtermelés fellendülése és a jelenlegi felmelegedés közötti ok-okozati összefüggésnek sem. Érveik szerint a Föld átlaghőmérséklete már több mint kétszáz éve, a középkorban kezdődött kis jégkorszak vége óta emelkedik, ugyanakkor e folyamatban éppen a mai értelemben vett modern ipari tömeggyártás hajnalán volt egy több évtizedig tartó törés.

A filmben bemutatott mérési adatok szerint a globális átlaghőmérséklet 1940 és 1975 között folyamatosan és jelentősen csökkent, márpedig éppen ebben az időszakban indult meg az ipari széndioxid-kibocsátás meredek emelkedése.

A megszólaltatott szakemberek szerint egyébként sem helytálló a széndioxidot ipari szennyezőanyagnak nevezni, hiszen keletkezése a földi életfolyamatok egyik legtermészetesebb velejárójára, mindemellett még a tűzhányók is sokszorta többet bocsátanak ebből a gázból a légkörbe, mint az ember.

Ráadásul a széndioxid aránya a légkört alkotó gázok között továbbra is elenyésző, és nem is ez az anyag a leghatékonyabb üvegházhatás-okozó, hanem az egyszerű vízpára, amely az atmoszférában érvényesülő üvegházeffektus 95 százalékáért felelős - hangzott el a Channel 4 dokumentumfilmjében.

A műsorban szereplő tudósok szerint azonban a globális felmelegedés elméletére mára hatalmas, politikai hátterű üzletág épült fel, több milliárd dolláros állami finanszírozási összegekkel, több százezer állással, amelyek mind odavesznének, ha a teória megdőlne. Éppen ezért az ebből élők mindent el is követnek, hogy ne dőljön meg: az ellenvéleményt hangoztatókat módszeresen lejáratják, az olajipar zsoldjában állóknak bélyegzik, tudományos pályafutásukat tönkreteszik, sőt a halálos fenyegetések sem ritkák - állították a Channel 4-nak nyilatkozó tudósok.


Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20070309_legenda_globalis_felmelegedes

Egy nagy átverés a globális felmelegedés Reviewed by envagyokapeterproba on 1:55 Rating: 5
Kontrollblog © Minden jog fenntartva!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Üzemeltető: Blogger.