Top Ad unit 728 × 90

randomposts

Edward Snowden megerősítette az NSA együttműködését Izraellel a Stuxnet programban

Az NSA informátor Snowden megerősítette, hogy az NSA közösen fejlesztette ki a Stuxnet számítógép vírust Izraellel, hogy segítségével leállítson egy iráni nukleáris létesítményt. Bár széles körben feltételezték, hogy a Stuxnet az USA és Izrael közötti partnerség eredménye volt, mióta a számítógépes vírust 2010-ben felfedezték, az amerikai kormány hivatalosan sosem vállalt érte felelősséget.
A hétvégén a Der Spiegel német magazinban megjelent egy interjú Snowdennel, melyről azt állítja, hogy azelőtt készült, hogy az NSA alkalmazott elmenekült Hawaii otthonából Hongkongba május 20-án. Arra a kérdésre, hogy az NSA együttműködött-e Izraellel Snowden elmondta: "Igen, egész idő alatt. Az NSA-nek van egy nagy részlege erre, az úgynevezett FAD - Külügyi Főigazgatóság (Foreign Affairs Directorate)." Amikor kifejezetten a Stuxnetről kérdezték, Snowden megerősítette: "Az NSA és Izrael közösen írta a Stuxnet-et."

Rendkívül összetett

A Stuxnet egy nagyon bonyolult számítógépes program, melynek kifejezetten a Natanz-ban, Iránban található urándúsító létesítmény volt a célja, melyről az Egyesült Államok és Izrael úgy hitte, hogy Irán arra használja, hogy nukleáris fegyvereket fejlesszen. Irán tagadta ezt a vádat, mondván arra használják, hogy segítsen létrehozni egy nukleáris erőművet.

A Stuxnet célja az volt, hogy a centrifugákat kivonja az ellenőrzés alól, és fizikai károkat okozzon a natanzi üzemben, mely sikerrel is járt 2009-ben.

A források szerint, akik tavaly elmondták a New York Times riporterének, David Sagner-nek, a Stuxnet-et egy szigorúan titkos program alatt fejlesztették ki, melynek neve Olimpiai Játékok, és George W. Bush elnöksége alatt indult, majd folytatódott a Barack Obama adminisztráció idején.

A Stuxnet-et soha nem arra szánták, hogy kikerüljön a "vadonba", de megtörtént, és ennek következtében több millió személyi számítógépet fertőzött meg a világ minden táján, és vezetett el 2010 júniusában ahhoz, hogy a VirusBlokAda biztonsági cég felfedezte.

Az írók

Tavaly egy még bonyolultabb számítógépes vírust fedeztek fel, melyet Flame-nek hívnak, és bár kezdetben nem kapcsolódott a Stuxnet-hez, a Kaspersky Lab további vizsgálatai egy modult azonosítottak mindkettőben, mely azt jelentette, hogy a Flame írói ugyanazok, mint akik a Stuxnet mögött állnak.

A Flame-et biztonsági szakértők úgy írták le, mint az egyik legösszetettebb kártevő, melyet valaha felfedeztek, mely lehetővé tette azok számára, akik létrehozták azt, hogy keressenek és feltöltsenek fájlokat egy távoli számítógépre, nézzék és hallgassák, hogy mi történik a fertőzött számítógép körül a kamera és a mikrofon bekapcsolásával, és még a számítógép hatósugarában lévő mobiltelefon címjegyzékét is ki tudta másolni.

A Flame számítógépeket fertőzött meg a Közel-Keleten, olyan országokban, mint Irán, Izrael és Szudán, a legtöbb fertőzött számítógép a Kaspersky adatai szerint Iránban van.

Az ágyban

Ahogy megerősítést nyert az NSA együttműködése Izraellel a Stuxnet-nél, Snowden megerősítette a Der Spiegel-nek adott interjúban, hogy az NSA "egy ágyban feküdt a németekkel, ugyanúgy, ahogy a legtöbb nyugati állammal."

Ez ellentmondani látszik annak, amikor a német kancellár, Angela Merkel azt mondta, hogy meglepték a kémkedésről szóló állítások.

"Más ügynökségek nem kérdeznek bennünket, hogy honnan származnak az információink, és mi sem kérdezzük őket. Így tudják védeni a vezető politikusaikat a visszahatástól abban az esetben, ha kiderül, hogy az emberek magánéletét tömegesen sértették meg világszerte," - mondta Snowden.


Forrás: http://ujvilagtudat.blogspot.hu/2013/07/edward-snowden-megerositette-az-nsa.html#.UdrC4_nxoew

Edward Snowden megerősítette az NSA együttműködését Izraellel a Stuxnet programban Reviewed by envagyokapeterproba on 6:52 Rating: 5
Kontrollblog © Minden jog fenntartva!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Üzemeltető: Blogger.