Top Ad unit 728 × 90

randomposts

Leállt az Egyesült Államok kormánya

Kedden délben leállt az Egyesült Államok kormányszervezeteinek többsége, mivel a képviselőházi és szenátusi döntéshozók nem tudtak egyezségre jutni a kormány finanszírozási kérdéseiről. A törvényhozási patthelyzet következtében mintegy 800 ezer kormányzati dolgozó kényszerül szabadságra, több mint egymillió másik pedig - egyelőre beláthatatlan ideig - fizetés nélkül dolgozik.
Az Egyesült Államok kormányzati szervei csak akkor tudnak működni, ha a törvényhozás jóváhagyja finanszírozásukat. Az idei évben szeptember utolsó napjáig kellett volna dönteni arról, hogy a továbbiakban hogyan történjen meg a hozzájárulás, erről azonban nem tudtak megállapodni a demokraták és a republikánusok. Még csak a közelébe sem jutottak.


A másik oldal a hibás


Ha egy mondatban szeretnénk összefoglalni a mostani válság lényegét, akkor azt mondhatnánk: a Republikánus Párt csak akkor ment volna bele a a finanszírozásba, ha nem indul el az Obamacare-program, a demokraták és maga az elnök azonban erről hallani sem akartak - a megegyezés tehát nem jött létre. A demokraták a másik fél követeléseit szimpla zsarolásnak tartották, a republikánusok viszont "csak" nem engedtek abból az álláspontból, amit az Obamacare bejelentése óta képviseltek. Az utóbbi napokban még halvány remény volt arra, hogy sor kerülhet egy olyan törvény elfogadására, ami rövid távon megoldaná a problémát, a határidő lejártának közeledtével azonban ez is egyre valószínűtlenebbé vált.

Nagyon jól tükrözi a két párt közti elmérgesedett viszonyt ez a mostani patthelyzet: eddig az Obama-kormányzat és a republikánusok vezettte képviselőház hatalmas viták között és az utolsó pillanatban ugyan, de mindig tudott megoldást találni arra, hogy a pénzügyi év vége, azaz szeptember 30. előtt megegyezésre jusson.


Mi következik?


A mostani leállás természetesen nem csak a kormányzatra van hatással - a patthelyzet tovagyűrűző következményei az amerikaiak életének szinte minden területét befolyásolják majd.
Közel 800 ezer kormányzati dolgozót szabadságolnak, további egymillió pedig - akiknek munkája elengedhetetlennek bizonyul - valószínűleg fizetés nélkül kénytelen dolgozni. Bezárnak a múzeumok, a nemzeti parkok és állatkertek is: az állatokat ugyanúgy gondozzák és a gyűjteményeket ugyanúgy felügyelik majd, de a látogatók nem léphetnek be az intézmények területére.


Egy ideig nem kapnak új útleveleket az amerikaiak


Nem adnak ki új útleveleket sem - noha jelen pillanatban is 200 ezer igénylést tartanak nyilván a hivatalokban - és átmenetileg felfüggesztik a hitelezést is. A veteránoknak is egy kicsit tovább kell várniuk járadékukra, mint korábban. Mivel a főváros költségvetését szintén a Kongresszusnak kell elfogadni, valószínűleg fennakadások várhatóak Washington D.C. szemétszállításában - a főváros költségvetésének elfogadására ugyanis eddig még nem került sor.
Továbbra is működik azonban a rendőrség és a hírszerzés, tovább dolgoznak a légiirányítók, de nem állnak le a postai szolgáltatások és a társadalombiztosítási kifzetések sem, valamint az adókat is ugyanúgy beszedik majd a lakosságtól, mint korábban.


Hatások


A mostani leállás hatásai természetesen attól függnek, hogy meddig tart ez a patthelyzet. Ha csak néhány napig, a gazdaság erre a negyedévre előirányzott növekedése már akkor is két tized százalékponttal csökken majd. Viszont ha a legrosszabb forgatókönyv igazolódik be és a mostani állapot három vagy akár négy hétig is kitart, az szakértők szerint már jelentős károkat okozhat. Ebben az esetben ugyanis a GDP éves növekedése várhatóan 1,4 százalékponttal esik majd vissza.


Bajban az elnök


A leállás a lehető legrosszabbkor jött: akkor, amikor az amerikai gazdaság már éppen életjeleket mutatott. Noha az 1995-1996-os pénzügyi évben is volt már példa ilyenr leállásra - ami akkor 21 napig tartott - a mostani helyzet jóval súlyosabb lehet. Az Egyesült Államok válságból éledező gazdasága ugyanis sokkal törékenyebb állapotban van, mint a kilencvenes évek közepén, ráadásul az 1995-ös leállás csak a pénzügyi év második negyedévében történt - most azonban így is kezdődik ez az időszak, aminek beláthatatlan következményei lehetnek.

MEGJEGYZÉS: már meg is indult a dollár lefelé.... olyan "muris":republikánus párt, demokrata párt..... ugyan már! Azt a látszatot próbálják kelteni, hogy a nép szavaz, dönt, választ.... és legalább van kikre ráfogni, hogy pártok harcáról van szó! Az elit szépen a függöny mögött már mindent eldöntött. Ha az elit akarta volna, akkor megemelik az adósság plafont. Én is azt hittem régebben, hogy az USA összeomlása úgy történik majd, hogy egyszer csak bemondják a TV-ben: "a tőzsde összeomlott, kitört a polgárháború..". De ez egy lassabb és alattomosabb terv. Szépen módszeresen, színlelve, hogy "mi megtettünk, megpróbáltunk, megszavaztunk mindent és még sem sikerül kilábalni" - így viszik véghez a totális kontroll kiépítését.
Tegnap néztem hajnalban a CNN online update oldalt és a kis huncut Obama éjfél előtt azért még gyorsan aláírta a "military" (hadsereg) számára a kifizetéseket. Mert ugye mit számít az állampolgár, a hadsereg, a rendőrség valahogy mindig is meg fogja kapni a neki járó dolgokat. Szükség is lesz rájuk egy olyan országban ,ahol minden polgárra jut fejenként legalább egy fegyver...


Forrás: nyisdkiaszemed2012.blogspot.hu
Leállt az Egyesült Államok kormánya Reviewed by envagyokapeterproba on 11:29 Rating: 5
Kontrollblog © Minden jog fenntartva!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Üzemeltető: Blogger.