Top Ad unit 728 × 90

randomposts

Világ a totális megfigyelés hálójában

A legtöbb felhasználó, amikor az interneten személyes fényképeit, kommentárjait helyezi el, nem gondol arra, hogy önként rengeteg érdekelt személy és szervezet ellenőrzése alá vonja magát. Számos szoftvergyártó cég az emberek tevékenységét követi nyomon a közösségi hálózatok honlapjain hozzáférhető adatok révén. A felesleges viták elkerülése végett az efféle fejlesztések általában titokban folynak. A napokban a The Guardian brit lap újságírói a legújabb számítógépes programról, a RIOT-ról (Rapid Information Overlay Technology) írtak, amelyet a Raytheon amerikai védelmi társaság fejlesztett ki. A Twitter, Facebook, Foursquarestb. honlapjain összegyűjtött információk feldolgozásával és egybevetésével a szoft teljességében rekonstruálja a megfigyelés alatt álló „objektumok” mindennapjait. A megfigyelő részletes információkat kap az egyénnek kollégáival, ismerőseivel, rokonaival ápolt kapcsolatokról. Az „objektum” mozgását és az útvonalak részletes leírását szintén rögzíti a program. A RIOT tulajdonképpen az egyén morális-pszichológiai portréját állítja össze, beleértve szokásait, gyengéit, sőt, bizonyos cselekedetei potenciális motívumait is. Elvileg mindannyian már több éve megfigyelés alatt állunk – mondta az Oroszország Hangjának nyilatkozva Anton Korobkov-Zemljanszkijmédia-szakértő.

„Mindazokat az adatokat, amelyeket gyakran szabad hozzáférésben hagyunk a világhálón, nem nehéz összegyűjteni még a mai böngészőkkel is, már nem is beszélve speciális szoftverről. Vagyis a kérdés az, hogy kinek az érdeke megfigyelni bennünket.”

A rendfenntartó szervek, a titkosszolgálatok tarthatják az embereket – jegyezte meg a R-Techno Hírszerzési Technológiák Ügynökségevezérigazgatója, Roman Romacsov. Azonban totális megfigyelésről nincs szó – hangsúlyozta a vezető az Oroszország Hangjának adott interjújában.

„Ha Ön bizonyos információkat tesz közzé saját magáról, akkor készüljön fel arra, hogy ezeket az információkat Ön ellen használják fel. Például, nem ajánlatos információkat közzétenni a családról, családi fényképeket kitenni a netre, információkat azokról a helyekről, ahova eljár, adatokat a tulajdonában lévő ingatlanról, közlekedési eszközeiről stb.”

Romacsov véleménye szerint a RIOT-hoz hasonló programok kifejlesztése csak bizonyos újabb szakasz a világháló általános fejlődésében.

Közben óriási léptékkel haladunk a felé, hogy rövidesen a virtuális és reális térségben megfigyelés alatt leszünk. Már napjainkban is a nagyvárosokban videokamerák állnak mindenütt. Az Egyesült Államokban a DARPA cég kibernetikai komplexumot fejleszt, amely képes lesz nagy tömegben potenciális bűnözőket felismerni. E-adatbankban normális és gyanús magatartási modelleket tárolnak majd. Nem zárható ki, hogy fokozatosan valósággá válik Spielberg antiutópiája, a Különvélemény c. film, amelyben nem is a bűncselekmény elkövetésére irányuló szándékért, de már magáért a gondolatért is letartóztatják, ill. megsemmisítik a potenciális törvénysértőt.

Egyébként ha hitelt adunk a szakértői véleményeknek, egyelőre sem a hálózati kontroll, sem a video-megfigyelés nem veszélyezteti az átlagpolgárt. Ha nem került összeütközésbe a törvénnyel, ha nem túl gazdag, akkor nem kell tartania attól, hogy rájuk irányul a titkosszolgálatok, nemzetközi csalók, bűnözők, terroristák figyelme.


Világ a totális megfigyelés hálójában Reviewed by envagyokapeterproba on 5:16 Rating: 5
Kontrollblog © Minden jog fenntartva!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Üzemeltető: Blogger.