Top Ad unit 728 × 90

randomposts

Mindenki tagad az amerikai megfigyelési botrányban

Felelőtlennek nevezte szombaton az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) kiterjedt anyaggyűjtési gyakorlatára vonatkozó információk kiszivárogtatását James Clapper, a nemzeti hírszerzés igazgatója (DNI). Közleményében és egy televíziós nyilatkozatban kiemelte, hogy emiatt a terrorellenes harc hatékonysága is csorbát szenvedhet. Irodája ezzel egy időben bejelentette, hogy az ügyben bűnügyi vizsgálat indult. Clapper megismételte, hogy törvényes tevékenységről van szó, amely az amerikai "kongresszusban is ismert és megvitatott engedélyek alapján zajlik". Clapper tagadta, hogy a titkosszolgálat munkatársainak közvetlen hozzáférése lenne a nagy internetes cégek szervereihez, illetve azt is, hogy így korlátlanul és egy-egy személyre leszűkítve tudnának hozzájutni fájlokhoz, képekhez, hang- vagy videofelvételekhez. A hozzáféréshez minden egyes alkalommal bírósági engedély kell, az ilyen terrorellenes nyomozások jogalapját pedig a törvények nemcsak biztosítják, de szabályozzák is. Az adatlehívások minden alkalommal az igazságügyi miniszter és az NSA vezetője, illetve az adott cég tudtával és engedélyével történik.

Ez megerősíti az érintett cégek cáfolatait is. Pénteken a Google vezérigazgatója, Larry Pageközleményben nevezte elképzelhetetlennek, hogy az NSA titkos hátsó ajtókon hozzáférne a cég adataihoz. Ugyanígy a Microsoft is azt állította, hogy technikailag lehetetlen az, hogy a valóságban is úgy működjön a PRISM, ahogy azt a Washington Post, illetve a Guardian által leközölt dokumentumok állítják.

Csütörtökön a The Guardian és a The Washington Post című lapok írtak arról, hogy az NSA egy PRISM kódnevű program keretében 9 jelentős internetes szolgáltató szerverén végez adatgyűjtést, amelynek eredményeképpen magánjellegű e-mailek, chatek, fotók és egyéb kommunikációs anyagok tömegei kerültek a birtokába. Pénteken a The Wall Street Journalből az derült ki, hogy létezhet egy harmadik titkos adatgyűjtési program is, amelynek keretében az NSA a hitelkártya-tranzakciók adatait rögzíti. Clapper későbbi tájékoztatása szerint az adatgyűjtés célpontjai az Egyesült Államokon kívül élő külföldiek voltak.

Az igazgató szombaton úgy vélekedett, hogy a kiszivárogtatás miatt az ország ellenségei képet kaptak arról, milyen módon kerülhetik el, hogy az amerikai hírszerzés látókörébe kerüljenek. Clapper úgy vélte, hogy az érintett sajtóorgánumok igyekeztükben nem tudták teljes összefüggésbe helyezni a szóban forgó tevékenységet, és nem is pontosan ismertették azt.

Ezek a programok létfontosságúak az Egyesült Államok és szövetségeseinek biztonsága szempontjából - emelte ki. Mint mondta, azok révén már sikerült fenyegetéseket elhárítani.


Mindenki tagad az amerikai megfigyelési botrányban Reviewed by envagyokapeterproba on 3:56 Rating: 5
Kontrollblog © Minden jog fenntartva!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Üzemeltető: Blogger.