Top Ad unit 728 × 90

randomposts

Obama: a megfigyelési program terrortámadásokat hiúsított meg

Az Egyesült Államok elnöke szerint a nemzetvédelmi ügynökség adatgyűjtése „átlátható”, és nagyban hozzájárult számos Amerikában és a tengerentúlon tervezett terrortámadás meghiúsításához. Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke hétfőn, Charlie Rose-nak, a PBS műsorvezetőjének adott interjújában védelmébe vette a nemzetvédelmi ügynökség (National Security Agency, NSA) adatgyűjtési programját. A brit Guardian június 6-án Edward Snowden, az NSA renegát exügynöke által kiszivárogtatott információkra hivatkozva azt írta, hogy az ügynökség folyamatosan gyűjti az amerikaiak mobilhívásaival kapcsolatos adatokat. Nem sokkal később a Washington Post is robbantott: értesüléseik szerint a titkosszolgálatok a PRISM-program keretében olyan nagy internetes szolgáltatók szervereihez, és az azokon tárolt érzékeny adatokhoz férnek hozzá, mint a Google, a Facebook vagy a Skype. A cégek határozottan cáfolták a lap értesüléseit. Obama szerint az NSA adatgyűjtése „átlátható”: a FISA-bíróságok garantálják a kellő transzparenciát. Az elnök hangsúlyozta, hogy az ügynökség nem használt törvénytelen megfigyelési eszközöket amerikai állampolgárokkal szemben.
(mi meg persze el is hisszük neki... - a szerk.)

„Egyértelműen kijelenthetem, hogy ha ön az Egyesült Államokban él, az NSA nem hallgathatja le a telefonbeszélgetéseit, és nem olvashat bele az e-mailjeibe… nem is tette” – jelentette ki Obama.

Obama aláhúzta, hogy a titkosszolgálatok csak a FISA-bíróságok engedélyével gyűjthetnek adatokat az amerikaiakról. Elmondása szerint az ügynökségek „meglepően kisszámú” megfigyelési kérelmet nyújtottak be a testülethez, és csak olyan esetekben „ha jó okuk volt rá”.

Obama szerint a megfigyelési programnak köszönhetően számos az Egyesült Államokban és a tengerentúlon tervezett terrorista akciót sikerült meghiúsítaniuk; az NSA adatgyűjtése Nakibillah Zazi2009-es letartóztatásában, és így egy, a New York-i metróhálózat elleni bombatámadás meghiúsításában is fontos szerepet játszott.

„Lehet, hogy más módon is elkaphattuk volna [Zazit]. Meghiúsíthattuk volna [a támadást], mert egy New York-i zsaru felfigyelt rá, és gyanúsnak találta – fejtegette Obama. – Az is lehet, hogy kiderült volna, gyakorlatlan, és nem tudja felrobbantani [a bombát]. Mégis, ezeknek a programoknak a segítségével jelentősen növelhetjük a mozgásterünket, és nagyobb az esélyünk arra, hogy megelőzzük az ehhez hasonló katasztrófákat.”


Obama: a megfigyelési program terrortámadásokat hiúsított meg Reviewed by envagyokapeterproba on 4:47 Rating: 5
Kontrollblog © Minden jog fenntartva!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Üzemeltető: Blogger.