Top Ad unit 728 × 90

randomposts

Ukrajna - menetrendszerű USA-beavatkozás

Rengeteg levelet kaptunk a hétvége folyamán, hogy érdemes lenne kicsit boncolgatni az ukrajnai eseményeket az Egyesült Államok (szinte már megszokott, menetrendszerű) beavatkozó politikájának tekintetében. Még meg sem száradt az elektronikus tinta, amikor elcsíptük a következő hírt:

Múlt héten ülésezett a Szenátus külügyi bizottsága, az Ukrajnában kialakult krízissel és annak következményeivel foglalkoztak. Ez az ülés, amin felszólalt két magas beosztású kormánytisztviselő és a volt nemzetbiztonsági főtanácsadónk, Zbigniew Brzezinski is, igen elkeserítő nézőpontból vizsgálta az ügyet. Victoria Nuland - államtitkárhelyettes, Európa és Eurázsia ügyei taroznak hozzá- és Tom Melia - az USA kormányzatának a demokráciával, emberi jogokkal és a munkával foglalkozó hivatalának helyettes vezetője- felvezető beszédeikben elmondták a szokásos "támogatjuk az ukrán polgárok törekvéseit" mantrát és azt a bizakodást keltő nyilatkozatot tették, hogy az "USA szolidáris az ukrán néppel az alapvető emberi jogokért vívott harcában".


Melia tovább ment Nulandnál, kijelentette, hogy nemcsak azért foglalkoznak az ukrán helyzettel, mert "az ország Európa középpontjában fekszik", hanem azért is, mert az USA "értékes" és "fontos" partnere. Ezen a kijelentésen lehet,hogy senki nem csodálkozott, ellenben azok az USD összegek, amiket felsorolt, sokakat meglepett.

Thomas O. Melia
Melia közölte, hogy a SZU szétesése, 1991. decembere óta az USA körülbelül 5.000.000.000 $-t költött  -Melia az "invesztált" terminust használta- Ukrajna megsegítésére. Ebből 815.000.000 USD-t közvetlenül a demokrácia és a rendszerváltás finanszírozására költött. Obama elnöksége alatt további 184.000.000 dollárt kaptak a civil és emberjogi szervezetek, valamint a kormányzati munkát javító programmok.

Ha összegezzük a Nuland és Melia által elmondottakat, akkor nyilvánvalóvá válik, hogy mondandójuk néhány elég vitatható tézisen alapul:

-A konflitusban, ami jelenleg kibontakozik, az USA érdekei is jelen vannak.

-Az USA részéről megnyilvánuló morális és anyagi támogatás nélkül az ukrán ellenzék minden bizonnyal nem érhet el sikert.

-Oroszország álnokul cselekedett, amikor az ukrán kormánynak az EU és az IMF által felajánlott pénzügyi segélycsomagnál kednezőbbet kínált.

-A Majdanon (Kijev, Függetlenség tere) tüntetők az egész ukrán népet képviselik. Az ukránok többsége országuk EU-ba való belépését akarja.

-A jelenlegi krízis kimenetele kétségtelenül hatással lesz Oroszország jövőbeli fejlődésére: ha Ukrajna az európai utat választja, egyszer majd Oroszország is követni fogja példáját.

A hivatalnokok bevezetője után a feltett kérdések semmi kétséget nem hagytak aziránt, hogy Robert Menendez -a bizottság elnöke- Bob Corker szenátor -a bizottság tagja- valamint Chris Murphy és John McCain -ő nemrég Kijevben járt- szenátorok teljesen egyetértenek ezekkel a tézisekkel.

Az Egyesült Államok fegyveres beavatkozásai a II. Világháborútól napjainkig
McCain kérdéseiről jobb hallgatni. Miközben arról beszélt, hogy  hogy Ukrajna "az az ország, amelyik európai, nem pedig orosz akar lenni", és hogy "az ukrán nép nyíltan segítséget kér" (1956. Mo....a ford), kétszer is megismételte, hogy Oroszország megtiltotta az ukrán csokoládé behozatalát. Csak nem a csokoládé embargó a legfontosabb kérdés számára?

Menendez és Corker sokkal inkább az ülés témájához igazították felszólalásaikat és kérdéseiket...

Egyébként sem a szenátorok kérdéseiben, sem a hivatalnokok beszámolóiban és válaszaiban egyetlen szó sem hangzott el arról, hogy az Államoknak talán nem "illene" beavatkoznia egy szuverén, a Föld túloldalán fekvő ország politikai életébe. Senkiben kétely sem merült fel aziránt, hogy egy demokratikusan megválasztott kormány döntései : kik a kereskedelmi partnerei, milyen a választási és a belbiztonsági rendszer, stb., jogosan szólnak e bele, s egyáltalán: az USA-nak mi köze van mindehez. Ide illik Stephen F. Cohen professzor gúnyos megjegyzése: "egy demokratikusan megválasztott kormány megdöntése és felváltása egy diktatórikussal - ezt fordítva kellene csinálni". (Ez Chillével -Aliende-Pinochet- kapcsolatban hangzott el... a ford.)

felhasznált forrás: "The American Conservative", USA; James Carden


Ukrajna - menetrendszerű USA-beavatkozás Reviewed by envagyokapeterproba on 11:29 Rating: 5
Kontrollblog © Minden jog fenntartva!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Üzemeltető: Blogger.