Top Ad unit 728 × 90

randomposts

Dróntámadások és ami mögötte van - nyilatkozik egy volt drónoperátor (18+)

A Fehér Ház képviselőjeként Jay Carneyra hárult az  a feladat, hogy megvédje az elnöki adminisztráció dróntámadásokkal kapcsolatos politikáját. "Az elnök igen komolyan veszi kötelességeit."- mondta Carney az újságíróknak. - Eme kötelességek közül elsődlegesnek tekinti az USA és az amerikai polgárok védelmét." Carney szinte kizárólag egyetlen témakört érintő kérdéseket kapott, ezek az Igazságügyi Minisztérium sajtóban megjelent közleményével foglalkoztak. A minisztérium ugyanis igen sokat enyhített azokon a feltételeken, amik alapján dróntámadást rendelhetnek el a külföldön tartózkodó, feltételezett terroristákkal együttműködő amerikai állampolgárok ellen.

Obama "teljesíti az "Al-Kaida" elleni háború vezetésének kötelezettségeit. Ennek során kongresszusi felhatalmazással olyan eljárásokat és eszközöket használ, amik teljes egészében megfelelnek alkotmányunk szellémenk és érvényes törvényeinknek", -mondta Carney.

Megjegyezte, hogy a kormányzat támogatja a "távirányítású repülő eszközök alkalmazását az "Al-Kaida" tényleges terroristáit célzó pontos csapások érdekében." Carney szerint ezeknek a támadásoknak az a célja, hogy megelőzze az USA elleni támadásokat és védje az amerikai életeket. "Azért mérjük ezeket a csapásokat, mert ezek feltétlenül szükségesek a valóban létező fenyegetések visszatartására, azért, hogy meghiúsítsuk a terveket (az USA elleni támadásokét), megelőzzük az ellenünk készülő támadásokat, s ismételten kiemelném; azért, hogy amerikaik életét mentsük", - tette hozzá.

A Fehér Ház képviselője szerint: "ezek a csapások törvényesek. Etikusak és megfontolt döntések előzik meg. Az USA kormányzata rendkívül alapos körültekintéssel jár el, csak azokkal szemben hoz ilyen döntést, akik bizonyítottan az "Al-Kaida terroristái, ezzel és a csapások pontosságával elkerüljük vétlen civilek halálát." (Jelek szerint minden kormányszóvivő egyforma...a ford)


A volt drónoperátornak rémálmai vannak



Egy pilóta nélküli repülő szerkezet (drón) irányítója 1626 olyan éles "bevetésben" segédkezett, aminek célpontja ember volt, s "likvidálással" végződött. A számítógépe képernyőjén jelenidőben látott véres gyilkosságok emlékképei kísértik.

A 27 éves Brandon Bryant 2006-tól 2011-ig drón irányítóként dolgozott az amerikai hadseregben. Nevada és Új- Mexikó államok katonai bázisan, majd Irakban szolgált. A drónirányítás volt hivatalos feladata, de hasonló feladatot ellátó társaitól eltérően neki joga volt parancsot adni a szerkezetnek, hogy lépjen akcióba, semmisítse meg a célt, s azt is végignézte, ami a parancs kiadása után történt.

Bryant interjút adott Richard Engelnek, az NBC News munkatársának, s ebben elmondja egyik emlékét arról, hogy Afganisztánban alegysége miként likvidált három embert két rakétával. "Annak az embernek, aki menekült, már hiányzott a jobb lába, - emlékezett a képernyőjén látottakra - láttam, hogy ömlik belőle a vér, a képernyő jelezte, hogy a vér testmeleg."

Felidézte azt is, hogy végignézte, ahogy a férfi teste fokozatosan kihül, - a képernyőn az élet melegét jelentő vörös szín egyre halványodott, majd eltűnt. "Csak be kell hunynom a szememet,s máris magam előtt látom az eset minden pillanatát" -mondta.

Öt évig szolgált drónoperátorként, ekkor stresszes idegállapotot diagnosztizáltak nála, aminek közkeletű neve a "háborús poszttraumás szindróma". Elmondása szerint érezte, hogy segítségre van szüksége ahhoz, hogy feldolgozza azokat az érzéseket és benyomásokat, amiket munkavégzés közben szerez. Azonban, ahogy ezt NPR-nek (National Public Radio) adott interjújában elmondta; "azok az embereknek, akik a drónok "üzemeltetésével" foglalkoznak, van egy kellemetlen és egyben borzalmas tulajdonságuk - nem beszélnek arról, amivel foglalkoznak. Egyszerűen egy szót sem szólnak 
munkájukról."


Bryant NPR-es interjújában beszélt arról is, hogy mit ígért neki a toborzó tiszt, ha beáll drónoperátornak. "Olyan leszel, mint azok az okos fickók, akik a 07.-es filmekben az irányítóközpontban ülnek."

Bebizonyosodott, hogy a valóság teljesen más. Elmondta, hogy idővel bűntudatot kezdett érezni: nem tálib harcosokat, hanem ártatlan civileket gyilkol. Közben azt is érezte, hogy nincs joga elítélni azokat, akiktől parancsot kap a rakéták kilövésére. A Bryanttal interjút készítő újságírók egyöntetű véleménye szerint a nála fellépő paranoid jelenségek megalapozottak.

Az NBC közlése szerint a CIA-nak a pakisztáni drónos bevetések 25%-ánál semmiféle értesülése nincs azokról a személyekről, akik ellen elindítják a rakétákat. Jonathan S. Landay, a McClatcy újságírója is valami hasonlót közöl. 2011. szeptemberi állás szerint az elmúlt 12 hónapban 482 személyt likvidáltak az afgán-pakisztáni határ körzetében. Ezek közül 265-nek semmi tisztsége nem volt az "Al-Kaidában", a felderítés ismeretlen szélsőségesként "azonosította" őket.

Ezek az adatok egyre inkább megalapozzák azokat a kritikákat, amik azt a megalapozatlan reményt bírálják, amit Obama elnök a drónok iránt táplál. Jelenleg az USA hadereje kb. 1.300 drónoperátorral rendelkezik, négyszer többel, mint 2008-ban. A drónok használatát igénylő programok terjedésével a tudósok egyre tüzetesebben vizsgálják a távirányítású repülő szerkezetek alkalmazásának pszichológiai aspektusait. Az USA hadvezetésének tudósai által végzett felmérés nemrégen publikált adataiból kiderül, hogy az a depressziós állapot, nyugtalanság és riadalom érzet, valamint a harctéri poszttraumás szindróma,ami megfigyelhető a drónoperátoroknál, nagymértékben hasonlít a harctéri pilóták érzelmi-pszichikai állapotához.


"A távirányítású harci repülők kezelői sokszor napokon át élőben látják, hogy egy adott területen mi is történik" - mondja Jean Lin Otto -egyik alanya volt ez említett felmérésnek- a NY Timesnek adott interjújában. - "És véres tömeggyilkosságokat látnak. A harctéri pilótáknak nincs ilyesmiben részük - a lehető leggyorsabban elhagyják csapásmérésük színhelyét."

Brandon Bryant drónoperátor parancsnokságának adatai szerint szolgálati ideje alatt 1626 ember likvidálásával végződött műveletben vett részt. Már leszerelt, s hazautazott Mountana államba. Azonban nem tud megszabadulni emlékeitől, az általa végignézett véres leszámolások áldozataitól, nincs nyugta azoktól a számoktól, amik egykor képernyőjén a megöltek számát mutatták.

"Úgy látszik, hogy nem vagyok képes úgy istenigazából közös nyelvet találni a hétköznapi emberekkel," -mondja az NBC újságírójának. - "Csalódottságot érzek, tehetetlenséget. Nem értik, hogy mi történik a drónok világában. Ha meg megértik, köpnek az egészre."


felhasznált források:
Daily Mail - Hayley Peterson
USA Today -  David Jackson


Dróntámadások és ami mögötte van - nyilatkozik egy volt drónoperátor (18+) Reviewed by envagyokapeterproba on 12:04 Rating: 5
Kontrollblog © Minden jog fenntartva!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Üzemeltető: Blogger.