Top Ad unit 728 × 90

randomposts

Amerikai hadiipari titkokat loptak el kínai hekkerek

Kínai hekkerek fértek hozzá a legérzékenyebb és legfejlettebb technikát képviselő amerikai fegyverrendszerek terveihez - közölte a Washington Post egy, a Pentagon számára elkészített jelentésre és washingtoni kormányzati forrásokra hivatkozva. A több mint kéttucatnyi fegyverrendszer között, amelyek terveihez a kínaiak hozzáfértek, vannak olyanok, amelyek kulcsfontosságúak az amerikai rakétavédelem, légierő és haditengerészet fejlesztése szempontjából. A jelentést elkészítő Védelmi Tudományos Tanács, a Pentagon tanácsadó testülete nem vádolta meg a kínaiakat azzal, hogy ellopták volna a tervrajzokat. Szakértők ugyanakkor rámutattak, hogy egyre nagyobb méreteket ölt az amerikai hadiipari cégek és kormányzati intézmények ellen folytatott kínai kibernetikai kémkedési hadjárat. Washington többször is figyelmeztette Pekinget, hogy állítsa le a számítógépes adatlopást és a probléma fontos témája lesz Barack Obama amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök június 7-én és 8-án tartandó kaliforniai csúcstalálkozójának.
Szakértők szerint az adatlopás, két és fél évtizednyi kutatást és hatalmas kiadásokat megspórolva, felgyorsíthatja a kínai haditechnika fejlesztését. A kibernetikai kémkedés egy jövőbeni konfliktusban csökkenti az amerikai haditechnikai fölényt.
Hogy milyen amerikai haditechnikai tervekhez fértek hozzá a kínaiak, a Védelmi Tudományos Tanács egy januárban elkészült jelentésének eddig titkosan kezelt fejezetéből derült ki. A Washington Post úgy értesült, hogy a lopások alapvetően a hadiipari alvállalkozók szintjén történtek. Olyan fegyverrendszerekről kerültek ki kritikus információk, mint a Patriot, a THAAD és az Aegis rakétaelhárító rendszer, az F/A-18-as vadászgép, a V22-es Osprey repülőgép, a Black Hawk helikopter és a Littoral hadihajó. Hozzáfértek minden idők legdrágább harci repülőgépe, az F-35-ös adataihoz is.

Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy mindez nem csak azzal jár, hogy az információk alapján a kínaiak le tudják másolni az amerikai fegyvereket, hatalmas technikai fejlődést elkönyvelve a hadiiparukban, de elméletileg találhatnak támadható pontokat is például az F35-ösök fedélzeti irányító vagy kommunikációs szoftverében, és ezeken keresztül támadhatják a gépeket. A katonai titkok megszerzéséhez a jelentés szerint nem csak klasszikus hekkermódszereket, szerverek feltörését vetették be, de civil tudományos kutatóközpontok álcája mögül is kapcsolatba léphettek amerikai cégekkel, egyetemekkel, hogy bizalmas információkat húzzanak ki belőlük az együttműködés során.


"A fegyverzeti platformjainkba vetett bizalmunk töretlen. Azok az állítások, amelyek szerint a kibernetikai behatolások a képességeink eróziójához vezettek, nem helytállóak" - reagált a hírre George Little, a Pentagon szóvivője. Little hangsúlyozta, hogy a védelmi tárca lépéseket tesz kibernetikai képességeinek javítására, a kormányzati hálózatok védelmére és és azért, hogy többet tudjon tenni az amerikai hadiipari cégek védelmében. A szóvivő szerint a lap által idézett jelentés több megállapítása elavult, mert az annak alapját képező felméréseket két évvel ezelőtt végezték el. A Washington Postnak nyilatkozó független szakértők ugyanakkor megrázónak, döbbenetesnek, lélegzetelállítónak, és nemzetbiztonsági szempontból kritikusnak nevezték az esetet.


Amerikai hadiipari titkokat loptak el kínai hekkerek Reviewed by envagyokapeterproba on 10:09 Rating: 5
Kontrollblog © Minden jog fenntartva!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Üzemeltető: Blogger.