Top Ad unit 728 × 90

randomposts

A CIA titkos börtönei (+18)

2003. elejének egy hideg napján a varsói amerikai nagykövetségen jelentkezett a CIA két magas rangú munkatársa. Magukhoz vettek egy pár kartondobozt, majd távoztak. A dobozokban pénzkötegek voltak, összesen 15.000.000 $. A pénz Németországból diplomáciai futárpostával érkezett.

A két férfi betette a dobozokat autójukba, majd a lengyel felderítés székháza felé indultak. Ott Andrzej Derlatka ezredes, a felderítő szolgálat helyettes parancsnoka várta őket két munkatársával.

Röviddel ezután a lengyelek és az amerikaiak aláírtak egy megállapodást, amiben az állt, hogy a CIA titkos börtönként használhat egy tó közepén álló magányos villát. Ott hallgatták ki azokat, akiket "Al-Kaida" kapcsolatokkal gyanúsítottak. A lengyel felderítés megkapta a 15 milliót, cserébe a CIA egy szolid bázisra tett szert, ahol titokban bármivel foglalkozhatott. Ezekről a titkos ügyletekről az amerikai kémszervezet volt, névtelenséget kérő munkatársai számoltak be. Beszéltek a kihallgatási programról, a CIA "fekete objektumai" (black objects) -így nevezték a titkos börtönöket - létrehozásának korábban ismeretlen részleteiről.
Valószínűleg a CIA lengyelországi börtöne volt azon fekete objektumok legfontosabbika, amit a kémszervezet 2001. szept. 11. után létrehozott. Első volt az Európában létrehozott 3 CIA börtön közül, ide kerültek a 9/11-i merénylet gyanúsítottjai. Ott történt meg, hogy a "vízbefojtásos módszerrel" 183 alkalommal kínozták meg Khalid Sheik Mohammedet, akit akit 9/11 főszervezőjének tartottak.

A Közép-Európa egyik legfiatalabb demokráciájában működött CIA börtön létrehozásának és az ott folytatott "munka" sok részletét titok homálya fedi, az amerikai kormányzat államtitoknak minősítette azokat. Azonban a Lengyelországban tizenvalahány éve történtek bel - és külpolitikai okok miatt újra napirendre kerültek, a CIA kihallgatási és kínzási programjáról szóló éles viták kiújultak.

A szenátus felderítéssel foglalkozó bizottsága nyilvánosságra szándékozik hozni annak a 6.000 oldalas jelentésnek egyes részleteit, amelyik a vallatási programról, a program hatásosságáról - milyen fontos felderítési adatokat lehetett kicsikarni vele - , a Kongresszus teljes körű tájékoztatást kapott e ezzel kapcsolatban, nem vezették-e félre néhány aspektusát illetően.

A foglyokkal való bánásmód szintén fontos kérdés maradt, ezeket a Mohamednél és más, a kubai Guantanamón levő amerikai börtönben levő raboknál alkalmazott vallatási módszereket hadbíróság vizsgálja.

Tavaly decemberben az Európai Emberjogi Bíróság megvizsgálta annak bizonyítékait, hogy Lengyelország megsértette a nemzetközi jogot azzal, hogy helyet adott amerikai szövetségese börtönének, s ezzel közreműködött a kínzásokban. Idén meg kell születnie az ítéletnek.

"Lengyelország és az USA megpróbálta eltitkolni ezeket a visszaéléseket. Most az Európai Emberjogi Bíróság lehetőséget kapott az elhallgatás falát áttörni, és visszaállíthatja a jog normáit,"

- jelentette ki Amrit Singh ügyvéd, aki a "Nyílt Társadalom" kutatóintézetben az "Igazságosság" projektben dolgozik. A bíróságra az "Igazságosság" nyújtotta be a keresetet egy, a lengyelországi titkos börtönben raboskodott jogi képviselőjeként. Kell egy megfelelőbb hely.

A lengyel villa - amiből az USA egyik legszégyenteljesebb börtöne lett - története egy pakisztáni városban, Faisalabadban kezdődött. 2002. márciusában ott fogták el Zayn al-Abidin Muhammed Husseint, ismertebb nevén Abu Zubeidát. A CIA-nak szüksége volt egy olyan helyre, ahol rejtve fogva tarthatta első értékes letartótatottját. Úgy vélték, hogy szoros kapcsolatban van az "Al-Kaida" vezetőségével, és sok mindent elmondhat terveikről.

Kambodzsa és Thaiföld felajánlotta segítségét a CIA-nak. Kambodzsa kevésbé volt alkalmas erre a célra: a helyi "cia-sok" jelentették főnökségüknek, hogy a felajánlott hely hemzseg a kígyóktól. Ezért Abu Zubeidát Thaiföldre vitték, s Bankogtól egy órányi autózással elérhető izolált helyre zárták.

A CIA ezt a "kezdetet" nem kommentálta. A lengyel kormány washingtoni követsége sem volt hajlandó információkat szolgáltatni ezzel kapcsolatban. A lengyel hírszerzés tisztje, Derlatka egyszerűen nem felelt a kérdésre.

Néhány hónappal Abu Zubeida elfogása után a CIA elkapta Abd al-Rahim Nashirit, őt azzal gyanúsították, hogy Jemenben résztvett egy amerikai hadihajó elleni al-kaidás támadásban. Őt szintén Thaiföldre vitték.

Ahogy egyre több lett a letartóztatott, a CIA-nak egy megfelelőbb helyre lett szüksége fogvatartásukhoz. "Az általuk átadott épület csak egy "tyúkketrec volt", - állította thaiföldi objektumukról egy CIA vezető.

A CIA külföldi társszerveihez fordult. Varsói rezidense jelentette, hogy jó hírei vannak. A lengyel katonai hírszerzésnek van egy kiképző bázisa és villája Varsótól három órányira, Stare Kiejkuty falu közelében, ezt szívesen a CIA rendelkezésére bocsátják.

A lengyel hírszerzők megkérdezték, hogy a CIA-nak lehetősége van e felújítani ezt az objuktumot. Az amerikaiak kedvező választ adtak, és csaknem 300.000 $-t fizettek megfigyelésre alkalmas cellák kialakításáért.

Maga az épület nem volt valami tágas. Az egyemeletes villa csupán néhány rab őrizetére volt alkalmas, ezért a ház melletti gazdasági épületet is börtönné alakították.

"Elég spártaiak voltak az ottani feltételek"- emlékezett egy ott szolgáló hazánk fia.

Volt egy kondiszoba, benne egy szobakerékpár és egy futópad - ezt azok a foglyok használhatták, akik "együttműködőek" voltak.

2002. dec. 05-én Nasirit és Abu Zaidát Lengyelországba szállították, velük avatták fel az új CIA objektumot, ami a "Kvarc" kódnevet kapta.

Öt nap múlva a "Főnökség" kapott egy e-mailt, ebben azt közölték az objektumban "dolgozók", hogy a kihallgatási program elkezdődött, és a terrorelhárítási központ különleges feladatokkal megbízott részlegének irányításával eredményesen működik. Ezután a thaiföldi börtönt bezárták, s minden CIA-ra utaló nyomot eltüntettek.


Kegyetlen vallatások




A CIA lengyelországi fekete objektumának vezetésével Mike Sealyt -magas besorolású felderítő- bízták meg. Erről volt vezető munkatársaitól szereztünk tudomást. "Program-menedzsernek" nevezték. Sealy tudomására hozták, hogy a CIA kidolgozta a "vallatás korszerűsített módszerét", s ez megkapta az Igazságügyi Minisztérium jogászainak jóváhagyását. Az új módszerek közt megjelent a pofozás, az alvás lehetetlenné tétele és a megfojtásos kínzás: a fogoly arcát letakarják egy szövetdarabbal, majd azt vízzel kezdik locsolni - ez a vallatottból olyan érzést vált ki, mintha megfulladna.

(Emlékszünk még pár éve azokra a hírekre, amikben azt kürtölték világgá, hogy a vallatásnál több ismert rockzenekar dalait pl. AC/DC-t és Metallica-t használnak? Az egyszerű állampolgár ezen elmosolyodott és némelyikük úgy gondolta, hogy akár egész nap elhallgatná ezeket az együtteseket. Persze azt elfelejtették közölni, hogy mindezt olyan módon teszik, hogy 1-2 másodpercig teljes erőből szól a zene, majd ugyanannyi ideig teljes csönd következik aztán így tovább. Ez a módszer pár óra elteltével teljes idegkimerültséget eredményez. Ha elegendő idő áll rendelkezésre bármit "bevallanak"...  Tipikus félrevezetési eszköz a média részéről - a szerk.)

"Az a véleményem, hogy ez kínzás", - jelentette ki 2009-ben Obama elnök erről az eljárásról.

Hamarosan problémák jelentkeztek a vallatási protokol végrehajtásában.

A CIA vezetősége kételkedni kezdett abban, hogy Nasiri 2000-ben mennyire volt részese Jemenben a "Cole" amerikai hadihajó elleni támadásnak, ebben 17 tengerész vesztette életét.

"Nasiri egyszerűen idióta, -mondta a vallatási programban résztvevő volt CIA alkalmazott. - Még egy képregényt sem tud elolvasni és megérteni".

A terrorelhárító központ más munkatársai azt feltételezték, hogy Nasiri az "Al-Kaida" kulcsfigurája volt, csak semmit nem akar elmondani. 2002. decemberében egy igen heves vita után a CIA vezető tisztviselői úgy határoztak, hogy szigorúbb bánásmódot alkalmaznak vele szemben.

Elhatározták, hogy Lengyelországba küldik a CIA egyik nyelvészét, aki valamikor az FBI-nál dolgozott New-Yorkban. Albert El Gamil Egyiptomban született és folyékonyan beszélt arabul, azonban nem volt képzett vallató.

Gamil Lengyelországba repült, s kezdettől fogva azt a látszatot keltette, hogy végezni akar Nasirivel; pl. fúrót nyomott a bekötözött szemű fogoly fejéhez. Erről és ehhez hasonló "cselekményekről" maga a CIA főinspektora számolt be.

A CIA vezetése 2003. januárjában szerzett tudomást ezekről az incidensekről, az objektum egyik őre fújt riadót. (Vajon mi(k) lehetett az, amitől egy edzett, sokat látott CIA alkalmazott is kiakadt, s közvetlen főnökeit kikerülve egyenesen a legfelsőbb szinthez fordult?...a ford.) Sealyt és Gamilt hazarendelték Lengyelországból, s volt munkatársaik szerint a vallatási programból azonnal "kivették" őket. Később mindketten távoztak a CIA-től.

Sealy és Gamil semmiről nem hajlandó nyilatkozni.


"Fontos pozitív eredmények"



2003. márciusában Ravalpindiben (Pakisztán) elfogták Khalid Sheik Mohammedet, s Lengyelországba szállították. Egy sor volt CIA munkatárs állítása szerint igen nehéz volt megtörni, bár a fojtásos módszert is alkalmazták. Mohammed kiszámolta, hogy a fojtás időtartama 20-40 másodperc, s tudta, hogy ennyi idő után lélegzethez engedik jutni.

Az egyik kihallgató elmondta, hogy Mohammed néhányszor el is szunnyadt vallatás közben. Egyébként ő is megtört, miután sokáig nem hagyták aludni.

A CIA munkatársai egyöntetűen azt állítják, hogy az igen önérzetes Mohammed Lengyelországban kezdett beszélni. Szívesen leckéztette vallatóit, akiknek vissza-vissza kellett terelniük a beszélgetést a szükséges mederbe. Mohammed előszeretettel "versengett" inkvizítoraival. Néhányszor egy női munkatárs - később meghalt Afganisztánban - hallgatta ki Lengyelországban. Úgy kezdte a kihallgatást, hogy mindent tud róla, így ne is próbáljon neki hazudni.

Mohammed hátat fordított az asztalnak, majd így szólt: "Ha mindent tudsz, akkor miért vagy itt?"

Abu Zubeida szintén fontos értesüléseket mondott el a nyomozóknak. Néhány embert azonosított fényképük alapján, s ahogy az egyik nyomozó kifejezte magát, "száz és száz fogódzót adott". Abu Zubeida hajlandó volt arra is, hogy rabtársait rábeszélje vallomástételre. "Allah tudja, hogy én csak egy egyszerű ember vagyok, tudja, hogy megbocsájtást nyerek",- mondta az egyik nyomozónak.

A "főnökségnek" ebbe a programba bevont munkatársai, olyanok, mint Jose Rodriguez, a CIA direktorának az operatív munkákért felelős helyettese azt állították, hogy a "szigorú" vallatási módszerek "fontos pozitív eredményeket" hoztak.



A Szenátus felderítéssel foglalkozó bizottsága bizonyos fokig cáfolni szándékozik a fenti véleményt, amikor jelentésével majd lezárja az ügy vizsgálatát. A bizottság elnöke, Dianne Feinstein ( kaliforniai demokrata szenátor) elmondta, hogy a bizottság vizsgálata "részletes, tényeken alapuló elemzését fogja adni annak, hogy miként alkalmazták a vallatási módszereket, milyen körülmények közt tartották a rabokat, és hogy milyen információkat kaptak - nem kaptak - a vallatási program végrehajtása során".

Idővel a CIA-nak el kellett hagynia Lengyelországot, mert a "Főnökség" tartott attól, hogy ha túl sokáig tartózkodnak egy helyen, rohamosan nő a lelepleződés veszélye.

2003. szeptemberében a lengyel objektum kiürült. A CIA ottani foglyait szétszórta, Romániába és Marokkóba, majd később Litvániába vitte őket. A CIA régebbi problémás döntései utáni kutakodás során felbukkant egy 20.000.000 dolláros kifizetés. Ezt a marokkóiak kapták, hogy építsenek az ügynökségnek egy új börtönt. A börtön felépült, "Bombay" nevet kapta a megrendelőtől. Egy percig sem használták.

2005-ben a Washington Post közölte, hogy a CIA-nak titkos börtönei vannak Kelet-Európában. A Human Righst Watch villámgyorsan kiderítette, hogy Lengyelország és Románia területén vannak "fekete objektumok". Ezt a hírt később sok európai hivatalos személy és oknyomozó újságíró is megerősítette.

Mielőtt 2006. májusában Porter J. Goss távozott volna a CIA elnöki posztjáról, a romániai és litvániai börtönt bezárták. Néhány letartóztatottat a korábban is használt marokkói börtönbe vittek, a többieket pedig Kabulba szállították a "Fernendo" fedőnevű újonnan épült börtönbe - ez váltotta ki a régebben használt "Sóbánya" börtönt- szállították. (Úgy tűnik, hogy az amerikai "szabadságterjesztés" egyik elmaradhatatlan kelléke a börtönépítés. Ez a cikk 3 konkrét esetet említ, azt azonban kevesen tudják, hogy pl. Irak az amerikai újjáépítési program keretében több millió dollárnyi "pántlikázott" pénzt kapott börtönépítésre. Ismereteim szerint a cikkben említett kabuli CIA börtön mellett más börtönök is épültek Afganisztánban az amerikai megszállás alatt...a ford.)



A fent említett helyekről 2006.szeptemberében a "legértékesebb" 14 foglyot Guantanamora szállították, az ottani katonai börtönbe. 2009-ben Obama elnök a vallatási programot megszüntette. (Talán túl macerásnak találta az elfogás-vallatás folyamatot. Egy Nobel békedíjashoz méltóan drónokkal vagy speciális alakulataival mindenféle avitt procedúra - pl. bírósági eljárás - nélkül egyszerűen elteszik láb alól az "Államok érdekeit sértő" embereket...a ford.)

2008-ban a lengyel ügyészség nyomozást indított, megpróbálta kideríteni mi is történt a lengyel hírszerzés kiképzési bázisán. Ennek során - nem verték nagydobra - elfogatási parancsot adtak ki minden olyan CIA alkalmazott ellen, aki megfordult azon a fekete objektumon. Azt nem tudjuk, hogy ez a parancs ma is érvényben van-e.

A cikk Julie Tate közreműködésével készült. 
forrás: "The Washington Post", USA; Adam Goldman
köszönet Aleksz-nak a fordításért!
A CIA titkos börtönei (+18) Reviewed by envagyokapeterproba on 3:58 Rating: 5
Kontrollblog © Minden jog fenntartva!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Üzemeltető: Blogger.