Top Ad unit 728 × 90

randomposts

10 Probléma az Orbán-Putyin Atomszerződéssel

Mindenekelőtt néhány fontos adat a Mediántól: Felmérésük szerint a lakosság 56% -a egyértelműen ellenzi az Orbán-Putyin atomszerződést, és csupán 34% a támogatók aránya. Egy másik érdekes szám azt mutatja, hogy a népesség 74% -a az atomenergia helyett más energiaforrásra bízná az ország energiaellátását. Végül még egy adat: a lakosság 59% -a népszavazással döntene a kérdésben. Forrás: Medián, januári felmérés

1.) A paksi atomerőmű kapacitásának oroszokkal történő megduplázásáról szóló döntést teljesen önkényesen, politikai, társadalmi, gazdasági, pénzügyi és főként szakmai megvitatás nélkül hozta meg személyesen Orbán Viktor. A miniszterelnök önkényesen döntött, holott 8 millióan (szavazókorú felnőtt lakosság) fogjuk majd nyögni a kamatokat, melyek legalább évi 200 – 300 milliós kiadást fognak jelenteni a lakosságnak.
2.) Kérdéses, hogy hazánknak feltétlenül az atomenergia terén kell e beruháznia, éppen akkor, amikor például Németország már más energiaforrások felé orientálódik, sőt leszereli jelenlegi atomerőműveit és a világ fejlődése is újabb technológiákat hív életre. Franciaország például milliárdokat áldoz a maghasadás helyett magfúziós energia kutatására, mely a század közepétől kiszoríthatja majd a hagyományos atomerőműveket. (Nem beszélve számtalan más energialehetőségről, melyek mind konkurensei már az atomenergiának.)

3.) Erősen kérdéses, hogy ha már atomerőmű fejlesztésben gondolkodunk, akkor az oroszok ajánlata e a legjobb, hiszen az ügyben egyáltalán nem volt semmilyen versenyeztetés, és senki nem ismeri a lehetőségeket, lévén, hogy Orbán Viktor senkit nem vont be a döntésébe. Ha a Roszatommal csináltatjuk a beruházást ráadásul orosz pénzügyi kölcsönökből, akkor egészen biztos, hogy Magyarország és energiaipara hosszú évtizedekre lesz kiszolgáltatva Oroszországnak. Felfogható ez egy sajátos gazdasági gyarmatosításnak is, melytől épp a Fidesz “védte” a legharciasabban az országot! (Ismeretes a CÖF békemenete a “Nem leszünk gyarmat” felirattal.)

4.) A szerződés aláírása előtt az Orbán-kabinet egyáltalán nem mérlegelte az egész projekt időzítését, például azt, hogy feltétlenül most kell e ennek nekikezdeni, illetve, hogy mindenképpen ilyen mértékű kapacitás növelésre van e szükségünk. Jelenleg 4 db 500 megawattos blokk működik Pakson, melyekhez Paks II megépítése másik két 1200 – 1200 megawattos blokkot tenne hozzá. Ez óriási kapacitásnövelés, aminek szükségessége nehezen indokolható.

5.) Vitatható, hogy szükséges e 3000 milliárdos kölcsönt felvenni 30 évre, eladósítva 3 generációt érintően minden magyar családot! Szakemberek szerint a végső hitelösszeg 6000 milliárd is lehet, azaz családonként másfél millióba is kerülhet az egész beruházás. (A Finnországban jelenleg épülő atomerőmű is éppen duplájába került a kiindulási összegnek.) Magyarország számára órási anyagi teher egy ilyen mértékű kiadás. Főleg a jelenlegi gazdasági helyzetben.

6.) Diktatórikus lépés volt 10 évre titkosítani a szerződést! Orbánék meglépték a titkosítást egy olyan ügyben, mely valóban mindenkit érint ma hazánkban.

7.) Nem volt fair és sportszerű alig 80 nappal a választások előtt, sunyi módin tető alá hozni az egészet!

8.) A szerződés tető alá hozása során még csak fel sem merült hogy a beruházás milyen tereprendezési és környezeti átalakításokkal jár majd a Duna mentén. Ide tartozik, hogy a megduplázott (sőt több mint duplájára emelt) kapacitáshoz elegendő lesz e a Duna jelenlegi vízhozama és vízállása, vagy egy ilyen mértékű bővítéshez már vízlépcsőt is ki kell majd alakítani a paksi Duna szakaszon?

9.) Kérdéses, hogy a kapacitásbővítéssel együtt járó kétszer annyi atomhulladék kezelése megoldható e, valamint a kiégett fűtőelemeket a 20 éve leteltével valóban visszahozzák e majd az oroszok Paksra. És ha igen, akkor mit kezdünk majd vele? (Úgy tudni, hogy Putyinék csak 20 évre vállalták a fűtőelemek elszállítását.) Nagy kérdés, hogy meddig fogja tudni hazánk a nemzetközi szabványoknak megfelelően, az előírásoknak eleget téve tárolni a paksi atomhulladékot, és mindez mennyibe kerül majd nekünk. (Mint ismeretes Paks atomhulladékát a Bátaapáti Nemzeti Rádioaktívhulladék Temetőben tárolják, ideiglenes megoldásokkal.) Szintén kérdés, hogy ha bármilyen kifogást tenne egy nemzetközi atom-ellenőrzés a Pakson folyó munkával vagy atomhulladék kezeléssel kapcsolatban, akkor bezárathatnák e az egész erőművet. (Az ebből eredő veszteségről nem is beszélve.)

10.) Az olyan stratégiai fontosságú és horderejű ügyben mint az ország energiaellátása, Paks bővítése és egy 3000 milliárdos kölcsön felvétele esetében népszavazással kellett volna meghozni a döntést! Legfőképpen azért, mert ezen döntések következményei minden magyar állampolgárt érintenek! Mi azt mondjuk: döntsön a nép, egy ennyire fontos ügyben. Ha Orbán Viktor azt állítja, hogy kizárólag nemzete érdekében cselekedett a szerződés aláírásakor, akkor ne féljen megkérdezni őket az egészről. Ám ettől ódzkodik. Nem véletlenül.


forrás: democrat.blog.hu
10 Probléma az Orbán-Putyin Atomszerződéssel Reviewed by envagyokapeterproba on 12:38 Rating: 5
Kontrollblog © Minden jog fenntartva!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Üzemeltető: Blogger.