Top Ad unit 728 × 90

randomposts

Az amerikai hadsereg: A személyi állomány feltöltése - 2.rész

Ahhoz, hogy fenntartsák a fegyveres erők színvonalát, a Pentagonnak évente 160.000 nőt és férfit kell rávennie arra, hogy katonai szolgálatot vállaljon, s további 130.000-et a Nemzeti Gárdába való belépésre, a tartalékos kiképzésben való részvételre.

A viszonylag konfliktusmentes "békeidőben" a katonai szolgálat veszélytelen, ilyenkor a Pentagon gond nélkül teljesíti tervszámait. A katonáskodás elsősorban a szegényebb családokból származók számára vonzó, a hadsereg biztosítja számukra a biztos megélhetést, tanulási lehetőséget. Más a helyzet háborús időkben. 2008-ban például az USA Hadügyminisztériumának kiképző táboraiban csak a tervezett létszám 73%-a volt meg. Nem csak a közkatona- és tiszthelyettesi állományban jelentkezett létszámhiány. 2008-ban az alacsonyabb beosztásokban (szakasz- és századparancsnok...a ford) 30%-os volt a tiszthiány.

A Washington Profile webszájt az USAREC (az amerikai hadsereg hadkiegészítő parancsnoksága) szakértőire hivatkozva közli, hogy a katonai szolgálatra alkalmas korosztályokból az emberek minimum 75%-a különböző okok miatt nem felel meg a hadsereg támasztotta igényeknek. Például statisztikai adatok szerint a 17 - 24 éves korosztály létszáma 32.000.000 körül van az Államokban. Közülük kb. 5.000.000 alkalmas katonai szolgálatra. A hadsereg követelményeinek nem megfelelő 27 millióból 4,6 milliónak rovott múltja van, vagy bűnügyi eljárás folyik ellene, egy részük alkoholista vagy drogfüggő. 2,1 milliónak valami súlyos egészségügyi problémája van, pl. kórosan elhízott. A maradék -valamivel több,mint 20 millió- vagy az elvárt intellektuális, vagy a fizikai fejlettségi szintet nem éri el.
Pár éve a felvételi teszteken több pontot kellett elérni ahoz, hogy valaki a szárazföldi haderőhöz kerüljön, mint a tengerészethez vagy a légierőhöz. Jelenleg ez a szint kiegyenlítődött. Jelentősen egyszerűsített szabvány tesztekkel mérik az újoncjelölt intellektuális alkalmasságát. 2007-ben a szárazföldi haderőhöz jelentkezett 80.000 főből több, mint 3.200 a tesztkérdések egyharmadára sem volt képes felelni. Szakértők szerint a kérdések szintje a primitívség határát súrolja. Néhány példa: "Hány 36 főt befogadó autóbuszra van szükség, hogy 144 utast elszállítsunk?" "Ha X+6=7, akkor "X" mennyivel egyenlő?" "Ha egy autó túl sok olajat fogyaszt, melyik alkatrészét kell cserélni?" "A felsorolt anyagok -gumi, ezüst, fa, vas- közül melyik vezeti legjobban az elektromosságot?"
A Pentagon meghatározott időre létszámkorláttal beindított egy kísérleti programot azzal a céllal, hogy külföldi állampolgárok is beléphessenek az amerikai hadseregbe. Nem csak a "zöld kártyások " a célszemélyek, hanem az USA felsőoktatási intézményeiben tanuló diákok, engedéllyel az Államokban dolgozó "idegenek", a menedékjogot kapott személyek is. Jelenleg a szárazföldi haderőnél hivatalosan állományban levő külföldiek száma 30.000 körül van, ők több, mint 100 ország állampolgárai.

Az USAREC jelenleg érvényben levő általános rendelkezéséi: az amerikai fegyveres erők tagja lehet minden 17-34 éves USA állampolgár, vagy érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi. Lehetőleg ne legyen házas, ha mégis családos, 2 gyereknél több kizáró ok. Minimum középiskolai végzettséggel kell rendelkezni. A jelentkezőnek ki kell töltenie egy tudásszintmérő tesztet, általános orvosi vizsgálaton és a fizikai állapotát felmérő próbán kell átesnie. Mindhárom teszten legalább 50-50 pontot kell elérni a lehetséges 100-ból. Bizonyos szakmákkal, nyelvismerettel rendelkezőkre külön rendelkezések érvényesek.

Egy idegen nyelv ismeretéért a szerződéses katona 400 USD plusz járandóságot kap. A nyelvismeretért járó maximális pótlék összege 1.000 $ lehet. Hivatalos statisztika szerint a szárazföldi haderőnemnél a tartalékosokat is beszámítva 14.000 ilyen specialista szolgál.

Katonák arcképei háború előtt és után
Az amerikai haderő állománytáblája szerint 24.000 egészségügyi (orvos, sztomatológus, ápoló, stb.) szolgálattevőre van a hadseregnek szüksége. Jelenleg ebből ezer állás nincs betöltve. A hadsereg azoknak a diákoknak, akik valamilyen egészsügügy felsőoktatási intézmény hallgatói s szerződést kötöttek, hogy tanulmányaik befejezése után katonai szolgálatot teljesítenek, kifizeti a tandíj 100%-át, valamint kb. havi 1.900 $ ösztöndíjat ad. Egy fogorvosnak vagy ideggyógyásznak minimum 3 év, egy szakápolónak 2 év katonáskodást kell vállalnia.

Az USA Honvédelmi Minisztériumának szakértői négy törvényszegési szintet állapítottak meg: kirívó, átlagos, közlekedési bűntett, valamint minden más eset. Mindhárom fegyvernem önállóan dönthet arról, hogy a jelentkező által bevallott törvényszegés melyik kategóriába tartozik, mit tart kizáró oknak, illetve mit "bocsát meg". A Pentagon adatai szerint minden 10 újoncjelöltből 3 ezen eljárás alapján léphet be a hadsereg soraiba.

A Pentagon a katonai szolgálat népszerűsítése érdekében 2,5 millió dollárral támogatja az "Amerikai hadsereg" videojáték-család fejlesztését.

A Reuters közlése szerint az amerikai katonák 2005. óta tetováltak is lehetnek. A nők is megkapták ezt a kedvezményt, bár a tetoválás nem "lóghat ki" az egyenruha alól. Néhány rikító szín kivételével már a hajukat is festhetik.

Kényszerhelyzetben a hadsereg szerződésszegéseket is elkövet. Már 2004-ben előfordult, hogy a súlyos létszámhiány miatt nem engedte leszerelni, további-sokszor harctéri- szolgálatra kényszerítette azokat, akik letöltötték vállalt szolgálati idejüket. A kormányzat csak 2008-ban foglalkozott ezzel a kérdéssel. A "túlóráztatást" nem nyilvánította törvénytelennek, ellenben havi 500 dollár plusz zsoldot szavazott meg a szerződés lejárta után is a hadseregben marasztalt katonának.

Az amerikai hadsereg: A személyi állomány feltöltése - 2.rész Reviewed by envagyokapeterproba on 12:17 Rating: 5
Kontrollblog © Minden jog fenntartva!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Üzemeltető: Blogger.