Top Ad unit 728 × 90

randomposts

Az Ebola maradandó veszéllyé vált, januárra akár 1,4 millió beteggel

A WHO legújabb előrejelzése szerint januárra akár az 1,4 milliót is elérheti az ebolás betegek száma Nyugat-Afrikában és a betegség országos járvánnyá nőheti ki magát. Ezzel az Egészségügyi –Világszervezet megerősítette az amerikai járványügyi hivatal által előrevetített számokat. Jelenleg a fertőzöttek száma 20 naponta megduplázódik a két leginkább érintett országban, Libériában és Sierra Leonéban. A WHO azt is közölte, hogy a megfékezést célzó azonnali és „drasztikus” intézkedések hiányában már a jövő hónap végére 21 ezerre nőhet az esetek száma.

„Visszafogottak voltunk, így előrejelzésünket csak november 2-áig terjesztettük ki. Ha január 2-áig tekintünk volna előre, akkor már százezres nagyságrendről beszélnénk,” - nyilatkozta Christopher Dye, a WHO stratégiai vezetője, a jelentés társszerzője.
A szakember attól tart, hogy a vírus „az emberi populáció maradandó jellemzőjévé válhat” és a járvány akár „évekig is eltarthat”.

A szervezet azt is megállapította, hogy a halálozási arány a korábban gondolt 55 százalék helyett közelebb van a 70 százalékhoz.

A WHO elismerte továbbá, hogy a halálesetek pontos számát soha nem fogjuk megtudni, mivel Monrovia szegénynegyedeiben a halottakat időként egyszerűen a folyóba dobják. Nem csoda, hogy a betegség ilyen gyorsan terjed. Hogyan gondolják, hogy ilyen számok mellett lehetséges lesz a betegség megfékezése?

„A fertőzöttek számának exponenciális növekedése miatt igen valószínű, hogy az Ebola befészkeli magát Nyugat-Afrikába,” - mondta Robert Murphy, a Northwestern Egyetem orvos professzora.
Amennyiben többszázezer betegről beszélünk, akkor ez „már több országot fog érinteni és nemcsak Nyugat-Afrikában,” mondta a professzor. „Olyan nagy a mozgás, hogy bárhová átterjedhet.”

A legtöbb elemző és szakember szerint már csak idő kérdése, hogy a betegség máshol is felbukkanjon és a nyugati országokban, az Egyesült Államokkal az élen, katonai intézkedések várhatók. Sierra Leonéban a hadsereg például házról házra jár, hogy összegyűjtsék az esetleges fertőzötteket vagy hasonló tüneteket mutató lakosokat. Libériában is hasonló intézkedéseket terveznek, ahol a WHO úgynevezett „Közösségi Gondozóközpontok” felállítására készül:


A libériai kormány, a WHO és nonprofit partnereik egy ambiciózus, ám igen vitatott program elindításán dolgoznak, ami lehetővé teszi, hogy a fertőzötteket eltávolítsák otthonaikból, hogy alkalmi központokban alapvető ellátásban részesítsék őket, nyilatkozták illetékesek hétfőn.

A néhány héten belül induló kezdeményezés csupán köztes lépésnek számít, célja pedig, hogy a betegek minél kevesebb családtagot és más embert fertőzzenek meg. A központokban csupán ételt és fájdalomcsillapítót kapnának, az országban ugyanis sok kórház és egyéb egészségügyi központ bezárt.

A kezdeményezés egyúttal annak elismerése, hogy akár hetek vagy hónapok is eltelhetnek, mire az Egyesült Államok által ígért kezelőközpontok felállítása és üzembe helyezése megtörténik.


Ilyen helyzetben a kormányok számára nem marad más, mint a szükségállapot bevezetése, a beteggyanús emberek összegyűjtése, karantén központok felállítása és hasonló stratégiák életbe léptetése.



Az Orvosok Határok Nélkül szervezet, amelyik a kezdetektől fogva jelen volt az Ebolával sújtott területeken és segített az első kezelőközpontok felállításában, azt mondja a WHO terve bukásra van ítélve:

A járvány elleni harcban élenjáró Orvosok Határok Nélkül kétkedve fogadta az új kezdeményezés hírét és úgy döntött, nem vesz részt a programban. Brice de la Vigne, a szervezet misszióvezetője, arra figyelmeztetett, hogy a tervezett közösségi gondozóközpontok csak rontani fognak a helyzeten.

„Nem fog működni,” mondta. „Egy járvány kellős közepén komoly felelősség a betegek mozgatása, amihez hihetetlen logisztikai kapacitás szükséges,” és ezzel az érintett országok nem rendelkeznek.

A hatékonyság érdekében szigorú fertőzés-megelőzési szabályokat kell bevezetni a központokban, megfelelő felszerelésre, képzett munkaerőre, állandó felügyeletre, a betegség diagnosztizálásának képességére és megfelelő temetkezési eljárásra van szükség. Ezek hiányában a gondozóközpontok könnyen fertőzőközpontokká válhatnak, mondta.


A jelenlegi létesítmények pedig már annyira túlterheltek, hogy képtelenek a betegek befogadására.

Monroviában a héten kezdte fogadni a betegeket az új Ebola-klinika, de máris olyan túlterhelt, hogy falain kívül is magára hagyott testek hevernek. A mentők, némelyik hét órás úttal a háta mögött, nem tudják átadni a betegeket. Kórházi segítség nélkül a betegek nem juthatnak be az épületbe és az intézménytől méterekre, az utcán esnek össze. (forrás)

Amennyiben már most ilyen súlyos a helyzet, mi lesz, ha a WHO előrejelzése valóra válik? A Samaritan’s Purse segélyszervezet elismerte, hogy már késő. „Senki sem fog 100.000 új ágyat létesíteni.”

Önmagában az a tény, hogy a fejlett országok felkészültebb és jobban felszerelt egészségügyi rendszerrel rendelkeznek, nem jelenti azt, hogy mindenképpen képesek lesznek megbirkózni egy ilyen komoly járvánnyal. Számos szakértő figyelmeztet, hogy a nyugat egyáltalán nincs felkészülve ilyesmire.

Néhány további említésre méltó körülmény az Ebola vírussal kapcsolatban:

- Valamilyen „csoda” folytán a szokásos, több éves fejlesztési folyamat helyett, máris megindultak a GlaxoSmithKline által kifejlesztett Ebola oltás klinikai tesztjei. (forrás)

- Az Ebola Bundibugyo vírusra bejegyzett szabadalom egyik tulajdonosa az Egyesült Államok kormánya. (forrás)

- Több jel is arra mutat, hogy az Ebola esetenként levegő útján is terjedhet. (forrás)

forrás: idokjelei.hu
Az Ebola maradandó veszéllyé vált, januárra akár 1,4 millió beteggel Reviewed by envagyokapeterproba on 0:29 Rating: 5
Kontrollblog © Minden jog fenntartva!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Üzemeltető: Blogger.