Top Ad unit 728 × 90

randomposts

Amerikai jelentés a klímahelyzetről: A globális felmelegedés hatása erősödik

Május 04-én nyilvánosságra hozták a kormányzat új, a klíma változással foglalkozó jelentését. Ez kimondja, hogy a globális felmelegedés növekvő intenzitása közvetlen hatást gyakorol az Egyesült Államok egész területére. A jelentés megállapítja, hogy a felmelegedés miatt tovább emelkedik a tengerszint, viharos dagályok várhatóak. Az USA ÉK-i részén nagy esőzések és abnormális meleg, DK-en és a karibi térségben ivóvíz hiány és viharok, DNy-on gyakori szárazság és erdőtüzek várhatóak.
"Régóta az az általános vélekedés, hogy a klímaváltozás az valami időben távoli dolog, jelenleg csak a jegesmedvéket érinti, s esetleg majd gyermekeinket vagy unokáinkat. A jelentésből azonban kiderül, hogy a klímaváltozás nem valamikor a távoli jövőben, de már napjainkban is érezteti hatását. Ennek kellemetlen következményeit már sok ember saját bőrén érzi"
 - mondja Katharine Hayhoe, a Texasi Egyetem professzora, aki maga is közreműködött a jelentés elkészítésében.

Ez a jelentés a klimatikus helyzet harmadik szövetségi értékelése, az első 2000-ben jelent meg. Ezen a projekten tudósok százai és a szövetségi kormányzat szakemberei dolgoztak. Céljuk az volt, hogy a klímakutatás tudományának legújabb eredményeire hivatkozva helyesbítsék az USA ezirányú politikáját. A szerzők elgondolása szerint a 800 oldalas jelentés fel kell, hogy hívja a figyelmet a "gyakorlatias tudományra", és hogy irányt mutasson a helyi vezetéseknek és az átlagpolgároknak: miként csökkenthető a széndioxid és más, a planétánkon hőmérséklet emelkedést kiváltó anyag kibocsátása.

A jelentés a konzervatív kritikusokból elégedetlenséget váltott ki. Egy átpolitizált dokumentumnak tartják, Obama elnöknek nyújtott segítségnek. Ennek alapján ugyanis új szabályozási intézkedéseket hozhat az olyan nagy légkör-szennyezők ellen, mint az áramtermelő hőerőművek. A kritikusok szerint ezt a szabályozást munkahelyek elvesztésével fizetnénk meg. Obamának egyre több figyelmet kell fordítania a klímaváltozásra, s itt az ideje, hogy napja egy részét arra szánja, hogy a tv időjárás jelentéseiből jól ismert meteorológusokkal megvitassa a jelentést.

A jelentés gyakorlatilag megismételte az IPPC ( a éghajlatkutató szakértők kormányközi csoportja) klimatológus tudósainak nemrég publikált eredményeit. Az amerikai tudósok is bejelentették, hogy az Éghajlat változik az USA-ban, s hogy az utóbbi 50 évben tapasztalt felmelegedés  alapvetően az üvegházhatást kiváltó gázoknak köszönhető.

A szén áramtermelés miatti elégetése, a benzin autó-üzemanyagként való használata, az erdők kivágása, valamint az a mezőgazdasági tevékenység, ami kiirtja a növényzetet (pl. az év egy részében semmiféle növényzet nem fedi a gabona- vagy kukoricaföldeket...a ford.), ezek a faktorok mind csak súlyosbítják a problémát, - áll a jelentésben.

Még akkor is, ha országunk következetesen csökkenteni fogja az üvegház hatású gázok kibocsátását, mindettől függetlenül az évszázad végére a hőmérséklet öt fokkal növekedhet. Amennyiben a kibocsátás jelenlegi szinten marad, tíz fokkal lesz melegebb. Minél magasabb lesz a hőmérséklet, annál borzalmasabbak lesznek ennek következményei. A jelentés bebizonyította, hogy az Egyesült Államokban az utóbbi évtizedben iapasztalt, a klimaváltozással összefüggő időjárási rendellenességek mennyisége megnövekedett.

A XXI. szd. első évtitede az USA történelmének legmelegebb évtizede volt, áll a jelentésben. A 2012-év meg a legmelegebb év azóta, hogy az Egyesült Államokban meteorológiai megfigyeléseket végeznek - abban az évben a soha nem tapasztalt nyári szárazság miatt keletkezett a Sandy hurrikán. Napjainkban az 1895-ös évhez viszonyítva az USA-ban az átlag hőmérséklet 1,3 - 1,9 fokkal (Fahrenheit fok) nőtt, áll a dokumentumban. Ennek a növekedésnek nagy része ( 80% ) az utóbbi 44 évhez köthető. Az utóbbi 60 évben Alaszka kétszer gyorsabban melegedett fel, mint az ország többi része. Ez az örök fagy határának eltolódásával, olvadással járt, ennek eredményeként utak, sőt, repülőtéri kifutópályák süllyedtek el. Emellett a jelentés szerzői az alapvető problémákat országunk közép-atlanti államaiban látják, ott, ahol Maryland és Virginia terül el.


"Amennyiben a tenger szintje megemelkedik, s minden jel erre mutat, várható az árvizek számának növekedése és ... a Chesapeake öböl partmenti területeinek felmelegedése". Jelenleg ez a vidék védelmezi a szárazföldet a gyors leromlástól. Ez a tény különösen riasztó, mert az öböl menti területeket veszélyezteti leginkább az elárasztás. A vz minősége romlani, az alacsony oxigén tartalmú, úgynevezett "holt zónák" száma pedig nőni fog.

A jelentés közli, hogy amennyiben növekszik az üvegházhatású gázok kibocsátása,  akkor Maryland és Delaware állam területének nagy részén, West Virginia és New Jersey egyes részein nagyjából századunk közepétől évente legalább 60 olyan napra számíthatunk, amelyeken a hőmérő higanyszála 90F° fölé kúszik.
A következtetések igen riasztóak, azonban David Wolfe - a Cornell Egyetem előadója, egyik szerzője a jelentés azon részének, amelyik az USA ÉK-i részének éghajlatváltozásával foglalkozik - szerint van alapja az optimizmusnak, a következtetések "puhábbak" is lehetnének. Szerinte az üzleti élet új befektetési lehetőségeket keres a megújuló energiaforrásokba. Ráadásul ennek a klíma jelentésnek, ellentétben az első kettővel, van saját, interaktív eszközökkel ellátott weboldala. Ez közli az amerikaikkal, hogy hogyan lehet az időjárást károsan befolyásoló tényezőket csökkenteni. "Ez egy működő, úgy is mondhatnánk, hogy élő dokumentum lesz - egy erőforrás az emberek szolgálatára. Ez lesz a kiindulópontunk", - Mondta Wolfe.
Egyébként Wolfe optimizmusát távolról sem mindenki osztja; még a jelentés szerzői közt is vannak jópáran. Nekik az a véleményük, hogy ez a klíma jelentés egy konszenzus eredménye, több, mint 300 tudós különböző véleményét tükrözi.

"Fontos azt megérteni, hogy ez a dokumentum nagyon-nagyon-nagyon konzervatív. Ez a dokumentum kiegyezéses alapon született", - mondta Drew Harvell, a Cornell Egyetem professzora, társszerzője a jelentés tengeri élővilággal foglalkozó részének. Szerinte a jelenlegi helyzet sokkal súlyosabb a jelentésben leírtaknál.
A Cato Intézet kutatói, Paul C. "Chip"Knappenberger és Patrick J. Michaels bejelentették, hogy a jelentés szerintük "elfogultan pesszimista"; mintha azért készült volna, hogy igazolja "azt a szövetségi szabályozást, amit az üvegház hatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében hoztak". A Caton Intézet egy liberális elemző központ, egyik alapítója Charles Koch, egyike annak a testvérpárnak, amelyik sokmilliárdos vagyonra tett szert ásványi fűtő- és üzemanyaggal foglalkozó vállalkozásaikból, s tagadják, hogy bármilyen káros hatása lenne az éghajlat változásnak.

Oklahoma republikánus szenátora, Sen. jim Inhofe szintén összefogott más konzervatívokkal, ők azt feltételezik, hogy a klíma állapotáról szóló jelentés publikálása politikailag motivált. Személyes véleménye szerint akkorra időzítették, amikor a Szenátus a Kanadából USA-ba vezető Keystone XL kőolajvezetékről vitázott.
"Az elnök ennek a jelentésnek segítségével immár sokadszor próbálja eltántorítani az amerikaiakat a  szabályozó intézkedések iránt érzett ellenszenvüktől, amely intézkedésekért munkahelyek millióival és energia-függetlenségünkkel fizetünk"
- mondta Inhofe, aki egyébként régi védelmezője az olaj- és gázipar érdekeinek. A klímakutatók évekig dolgoztak a jelentésen, az USA-ban 70 szimpóziumot tartottak a témáról és átnézték a befejezett projektek eredményeit, figyelembe vették a társadalmi szerveződések ezernyi képviselőjének véleményét. Többször alakítottak olyan 60 fős munkacsoportokat, amiknek tagjai a National Climate Assessment and Development Advisory Committee (a klímaváltozás és -állapot értékelésére hivatott nemzeti konzultatív bizottság) delegáltjai voltak.

A klíma változás rendellenes felmelegedést okoz, emiatt a légzőszervi megbetegedéstől szenvedő emberek kénytelenek inhalátorokat használni, vagy befeküdni a kórházba, - áll a jelentésben. Az éghajlat változás miatt súlyosabb allergia formák jelennek meg, valamint olyan betegségek, amik a vízzel terjednek annak mértékében, ahogyan nő benne a kórokozó koncentráció. A kisebbségekhez tartozó közösségeket érinti ez leginkább.

A szélsőségesen magas hőmérséklet növeli a halálozások számát;s minden jel szerint ez a tendencia folytatódik. Az utóbbi években az ilyen halálozások száma csökkent, ezt a jelentés annak tudja be, hogy jelentősen javult az időjárás előrejelzés pontossága, ezért a veszély elhárítására időben felkészülhetnek. ( Pl. a rászorulók ingyen klímaberendezést kapnak...a ford.)

A Caton Intézet kutatói ezzel nem értenek egyet. Knappenberger és Michaels a Nature Climate Change folyóiratban megjelent "független kutatás" eredményeire hivatkoznak. Eszerint az extrém meleg okozta hatást "rendszerint felnagyítják, ugyanakkor a meleghez való alkalmazkodás érdekében tett intézkedések hatását alul becsülik". Az utóbbi néhány évtizedben a hőség okozta halálozás kockázata csökkent, és a tudósok szerint "ez a tény abszolút nem meglepő, s erről újra meg újra meggyőződhetünk."
Nem csak az emberekre hat a rendkívüli hőség. Harvell szerint az óceánok -konkrétan a Csendes Óceánt említi - egyre melegebb és savasabb vizére nézve a klíma változás hatásai halálosak. A Csendes óceánt tanulmányozó tudósok a tengeri csillagok egyik fajtájának tömeges pusztulásának okát a klimatikus felmelegedésben látja. Laboratóriumi körülmények között 10 tengeri csillagot normális hőmérsékletű, 10 másikat pedig egy fokkal melegebb vízbe helyeztek. Két nap múlva a melegebb vízbe helyezett tengeri csillagok fele elpusztult.


"A felmelegedés miatt még rosszabb lesz a helyzet" - konstatálja Harvell. A légkörbe kerülő széndioxid 30%-át az óceánok vize nyeli el, ez azok elsavasodását eredményezi; ennek az az eredménye, hogy pusztulnak a korallok és a rákfélék. A korallok megvédik a halivadékokat a ragadozóktól, a tápláléklánc alján levő puhatestűek pedig egész ökoszisztémákat látnak el táplálékkal. "Az összes korall harmada a kihalás szélén áll", - jelentette ki Harvell, aki két évtizede tanulmányozza a tengeri flórát és faunát. Sokkal sötétebbnek látja a jövőt, mint Wolfe és a Cato kutatói.

"A Csendes óceánon legveszélyesebb a savasodási helyzet. Nagy veszélyben vannak a lazacok, kagylókat és más élőlények, -jelentette ki Harvell. - És nem vagyok biztos abban, hogy ezt a veszélyt még valahogy el lehet hárítani. Egyébként reménykedem, hogy úgy a gyakorlatban, mint a politikában végbemegy ezzel kapcsolatban néhány elég radikális változás".

forrás: "The Washington Post", USA, Darryl Fears
a fordítást köszönjük Aleksz-nak!



És persze minderről "CSAK TE TEHETSZ!" - avagy az érem másik oldala:


Amerikai jelentés a klímahelyzetről: A globális felmelegedés hatása erősödik Reviewed by envagyokapeterproba on 1:52 Rating: 5
Kontrollblog © Minden jog fenntartva!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Üzemeltető: Blogger.