Top Ad unit 728 × 90

randomposts

Az amerikai elnök különleges feladatokat ellátó egységei

A gyilkosokat általános utálat övezi, s ha elkapnak egy ilyen banditát, halálra, vagy igen hosszú börtönbüntetésre ítélik. Azonban ha egy ilyen fazon állami szolgálatban áll, emberölési tevékenysége törvényessé és igen bőkezűen jutalmazottá válik. A külföldön elkövetett politikai gyilkosságok modern korunk háborúinak részévé váltak, s egy ilyen gyilkosság az Amerikai Egyesült Államok politikájának mindennapos gyakorlata.
Létezik egy társadalmi kontroll nélküli katonai szervezet 8.000.000.000 USD éves költségvetéssel; ez képes a világ bármely pontján bárkit megölni 48 órával azután, hogy az USA elnöke erre parancsot ad. 2011-ben ez a szervezet a világ 75 országában hajtott végre "műveleteket" anélkül, hogy tevékenységéről bármit is a civil szféra orrára kötöttek volna. Ez a helyzet a professzionális gyilkosokkal - az Amerikai Egyesült Államok különleges rendeltetésű egységeivel kapcsolatban. Létezésüket Kennedy (demokrata) elnöknek köszönhetik; az első, "zöldsapkásként" elhíresült egység 1961-ben alakult meg, s Vietnamban került bevetésre. A republikánus Reagen elnök tovább fejlesztette a rendszert; 1987-ben létrejött a Különledes Műveletek Parancsnoksága, az USSOCOM. Miután Bush elnök "terrorizmus elleni globális háborújában" - elsősorban Irakban és Afganisztánban- fontos szerepet játszottak, az Obama érában tovább nőtt jelentőségük.


A Washington Post által közölt adatokból kiderül, hogy az amerikai kommandósok jelenleg 75 országban hajtanak végre akciókat, míg két éve még csak 60 országban tevékenykedtek. A CIA és a 16 másik, hírszerzéssel foglalkozó szövetségi ügynökség által kiképzett szervezet voltaképp egy felderítő "komplexum"; a parancs kézhez vétele után villámgyorsan a tervezéstől a végrehajtásig mindent megcsinál. Feladataik skálája igen széles, műveleteik száma, helye, célja titkos. Afganisztánban idén az amerikai és NATO "szokványos" haderők jelentősen csökkentették harci tevékenységüket, készülnek a 2014-es kivonulásra. (A tálibok "viszonozzák " ezt. Statisztikák szerint idén a tálibok fegyveres akcióinak csupán 4%-a irányul a szövetségesek ellen...a ford.)

A New York Timesban megjelent ezzel kapcsolatban egy bennfentessel készült interjú: "a harci cselekményekért a felelősséget átveszik a különleges rendeltetésű egységek", ezek "az országban maradnak azután is, hogy a NATO 2014-ben befejezi ottani küldetését". Feladataik: "vadászat a felkelők vezetőire, azok elfogása vagy likvidálása, valamint a kormányerők kiképzése." Az új Afghanistan Attack Force(Afganisztán Csapásmérő Erői) keretén belül hoztak létre  egy operatív parancsnokságot ennek koordinálására.

Mindaz, ami Afganisztánban történik, modellül szolgál más országokban történteknek. 2009.szeptemberére datálódik az a titkos direktíva, ami előírja "a különleges kommandós alegységek bevetésével végrehajtott titkos katonai akciók számának jelentős növelését Közel-Kelet, Közép-Ázsia és Afrika Szarvának országaiban, tekintet nélkül arra, hogy az adott ország barátinak vagy ellenségesnek tekinthető".

A különleges rendeltetésű erők hivatalos létszáma kb. 54.000 fő. Tagjai mindhárom haderőnem (szárazföldi, tengeri, légi...a ford.) szakértői közül kerülnek ki. Strukturálisan "kis elit alegységekbe" szerveződtek. Rendeltetésük röviden így fogalmazható meg: "Az ellenséget el kell fogni, vagy meg kell ölni, a céltárgyat meg kell semmisíteni". Közreműködői azoknak az "unortodox" hadműveleteknek, amiket más, az USSOCOM által szervezett és kiképzett egyéb csapatok folytatnak (ezek külföldi, USA-barát országok -pl. Fülöp-szigetek-  vagy szervezetek -pl. nicaraguai kontrák- csapatai...a ford). Elsőrendú működési területük a partizánvadászat, segítik a szövetséges kormányokat az országukban kitört felkelések elfojtásában.

Van pszichológiai hadviseléssel foglalkozó részlegük is, ez a közvélemény befolyásolásával,az amerikai katonai beavatkozások "eladásával" foglalkozik. Az "unortodox" hadműveletek végrehajtásába az USSOCOM magánkézben levő biztonsági cégeket is bevon, olyanokat, mint a Xe  (ez a volt Blackwater, iraki tevékenységével vált hírhedtté), ezek iráni bevetéséről is vannak hírek. Az ilyen magáncégek bevonásának megvan az az előnye, hogy ellentétben a hadsereg különleges alakulataival, ezek akcióihoz nem kell a Kongresszus jóváhagyása, az akciók teljesen titokban tarthatók. Ez pedig a "Nem én csináltam! Mi közöm hozzá?" elv alapján elháríthatóvá teszi a társadalmi felelősségrevonást.

Ezek a kommandósok nem viselnek uniformist, helyi lakosként álcázzák magukat. Azonosíthatatlannak lenni - ez az USSOCOM célja, ha felmerül a kínzások és gyilkosságok kérdése. Közismert, hogy a NATO-ban az USA diktál, az általa használt eszközök követendő például szolgálnak szövetségesei, a "nagy nyugati demokráciák" számára. Több, mint valószínű, hogy ezek eszköztárában is szerepel már az "anonim gyilkosság" gyakorlata.

Forrás: voltairenet.org


Az amerikai elnök különleges feladatokat ellátó egységei Reviewed by envagyokapeterproba on 0:52 Rating: 5
Kontrollblog © Minden jog fenntartva!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Üzemeltető: Blogger.