Top Ad unit 728 × 90

randomposts

A Fehér Ház cáfolja a hírt, miszerint az USA beszünteti a kémkedést

A Szenátus felderítéssel foglalkozó bizottságának elnöke bejelentette, hogy beszüntetik a hírszerzést szövetségeseikkel szemben. Függetlenül attól a felháborodás hullámtól, amit azok a hírek váltottak ki, miszerint az USA kémkedik szövetségesei után, Obama adminisztrációja cáfolta a bejelentést: a Fehér Ház szóvivője közölte, hogy jelenleg még nincs döntés az ügyben. Dianne Feinstein szenátornak az a bejelentése, miszerint a kormányzat nem fog többé szövetségesei ellen kémkedni, "nem korrekt" - áll a cáfolatban.

"Bár végrehajtottunk néhány egyedi változtatást -ezekről nem adhatok részletesebb tájékoztatást- , nem hoztunk olyan általános döntéseket politikánk változtatásáról olyan szférákban, mint például a szövetségeseinkkel kapcsolatos hírszerzési adatok gyűjtése" -mondta a szóvivő.
Feinstein asszony, az USA Szenátusának felderítéssel foglalkozó bizottságának elnöke válaszul kijelentette, hogy személy szerint "teljes egészében ellenzi" a szövetségesek ellen folytatott amerikai kémkedést, és felszólította a kormányzatot, hogy "jelentős mértékben vizsgálja felül" az összes titkos adatgyűjtési programmot.


"Ami a Nemzetbiztonsági Ügynökségnek (NSA) az USA szövetségeseivel kapcsolatos információgyűjtését illeti; beleértve Franciaországot, Mexikót és Németországot, engedtessék meg nekem, hogy határozottan leszögezzem: az egészet ellenzem",- áll Feinstein közleményében.
A képviselőasszony "nagy problémának" tartja, hogy Obama elnök nem tudott arról, hogy lehallgatják Angela Merkel német kancellárt /általános vélekedés szerint tudott...a ford./. Feinstein szerint a Fehér Ház biztosította arról, hogy beszüntetik szövetségeseik ellen a kémkedést.

"A Fehér Háztól azt az információt kaptam, hogy mostantól nem folytatunk hírszerzést szövetségeseinkkel kapcsolatban, és én ezt a döntést maximálisan támogatom. Egyébként a Kongresszusnak tudnia kell, hogy valójában mivel is foglalkoznak biztonsági szolgálataink. /Pl. konkrét bizonyítékok vannak arra, hogy pl. az NSA munkatársai maszekoltak: házastársaikat, ismerőseiket is lehallgatták...a ford./ A kérdéssel kapcsolatban bizottságom alaposan felülvizsgál minden hírszerzési programmot", - tette hozzá.

A szenátorasszony kommentárja válasz volt arra a bejelentésre, miszerint Obama nem tudott az NSA 35 külföldi, a világ vezetésében meghatározó szerepet játszó politikus lehallgatásáról. Feinstein állítja, sem ő, sem a hírszerzéssel foglalkozó szenátusi bizottsága szintén nem tudott erről.

Susan Collins, Maine állam republikánus szenátora, a hírszerzési bizottság tagja bejelentette, hogy "semmilyen irányváltást" nem tapasztal az USA szövetségeseivel kapcsolatos kémkedésében.
Collins:"Azokra az értesülésekre alapozva, amiket a hírszerzési bizottság tagjaként megkapok, kijelenthetem, hogy semmiféle változást nem látok adminisztrációnk azirányú tevékenységében, ami legközelebbi szövetségeseink, olyanok mint Angela Merkel utáni  kémkedéssel kapcsolatos".

Talán emlékeznek korábbi cikkünkre, amiben vázoltuk, hogy miért is vet fel kényes kérdéseket a kémkedési botrány. A helyzet roppant egyszerű. Ha elismeri az Egyesült Államok elnöke, hogy tudott a szövetségesei megfigyelésről, az egyértelmű kudarc a számára. Amennyiben nem ismeri el (most épp ezt a színdarabot vetítik - a szerk.) akkor felvetődik a kérdés, hogy hogyan lehetséges az, hogy egy demokratikus berendezkedésre épülő állam rendszerén belül egy olyan szervezet végzi működését, amire nincs rálátása sem az elnöknek, sem a kormánynak.

A Fehér Ház cáfolja a hírt, miszerint az USA beszünteti a kémkedést Reviewed by envagyokapeterproba on 12:47 Rating: 5
Kontrollblog © Minden jog fenntartva!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Üzemeltető: Blogger.